Separační metody
Metody oddělování složek směsí
Je důležité si uvědomit rozdíl mezi směsí a sloučeninou. Směs je kombinace dvou nebo více chemicky čistých látek, které neinteragují chemicky a mohou tak být od sebe zpět odděleny fyzikálními metodami. Kdežto sloučenina je výsledek chemické reakce mezi dvěma nebo více látkami a nemůže být rozdělena na své složky pouhými fyzikálními metodami.
Při smísení jednotlivých chemicky čistých látek nedochází ke vzniku nebo zániku chemických vazeb a nejedná o chemický děj.
Abychom mohli chemickou látku řádně prozkoumat, je třeba ji mít k dispozici v čistém stavu. Mezi složkami směsi nedochází k žádným chemickým reakcím a můžeme je tedy od sebe znovu oddělit nejrůznějšími separačními (izolačními) technikami. Využíváme většinou rozdílných fyzikálních vlastností (rozdílná barva, hustota, velikost, magnetické vlastnosti) jednotlivých složek směsí. Existují ale také metody využívající vlastností chemických. Při chemických metodách využíváme vhodné chemické reakce.
Rozdíl mezi směsí a sloučeninou
A že pořád nemáte jasno, jaký je rozdíl mezi směsí a sloučeninou?
Vložíte-li do misky měděný drát a práškovou síru, vznikne heterogenní směs. Ať mícháte sebevíc, stále vidíte v misce dvě složky, které můžete nejen snadno rozeznat pouhým okem, ale i snadno oddělit, například magnetem. Pokud bychom toto smíchání provedli za zvýšené teploty, vznikla by chemickou reakcí (chemický děj) chemická sloučenina – sulfid měďnatý (CuS). Nejednalo by se tak již o směs a měď bychom již od síry magnetem rozhodně neoddělili.
Separační metody
Určitě jste někdy slyšeli o fyzikálních metodách oddělování složek směsí jako je filtrace, chromatografie, krystalizace, destilace nebo třeba sublimace. Mnohé z nich se však nevyužívají jen v chemické laboratoři a často je i vy sami používáte.
Filtrace
Filtraci využijete například v kuchyni, třeba při přípravě těstovin, kde pomocí cedníku, oddělujete uvařené těstoviny od horké vody. Poté, co si namelete čerstvou kávu, určitě nechcete, aby se vám objevila kávová sedlina v hrníčku – ledaže byste měli rádi tureckou kávu, nebo tzv. kávu s lógrem. V tomto případě můžete využít filtraci – vroucí vodu naléváme přes mletou kávu, která je umístěna v kávovém filtru. Voda jednoduše prochází filtrem, ale kávová sedlina zůstává ve filtru, a tak se do hrníčku dostane jen čistá káva bez hrudek.
Tyto příklady ukazují filtrační metodu, kde se pevná látka (kávová sedlina nebo těstoviny) odděluje od kapaliny (horká voda) prostřednictvím filtru (kávový filtr nebo cedník).
Filtrace je metoda oddělení pevných složek směsi od kapalných nebo plynných pomocí filtru.
Filtrace je založena na velmi jednoduchém principu, a to oddělování složek směsí na základě velikosti částic. Filtrovanou směs nalijeme na filtr, přičemž částice, které jsou menší než póry filtru, projdou a vytvoří filtrát, zatímco větší částice zůstanou na povrchu filtru. Jako filtrační materiál se v laboratoři používá nejčastěji filtrační papír, ale dá se použít i písek, plátno nebo vata.
Voda, která vytéká z umyvadlové baterie (Obr. 22) je také filtrována. Nejen průmyslovým čistění odpadních vod a také síto, které je v umyvadlové baterii, slouží jako filtr. Ten vychytává případné nečistoty, které se spolu s vodou mohou uvolnit z vodovodního potrubí.
Sedimentace
Stojíte na písčité pláži (Obr. 24), pozorujete vlny a bohužel dost kalnou vodu, která není rozhodně modrá a čirá jako na fotografiích cestovní kanceláře. Vlivem vln se totiž písek smíchal s mořskou vodou, avšak po určité době, kdy se moře uklidní a vlny ustanou, se voda začne najednou jevit jako čistá. Jak je to možné? Pevné částice písku postupně klesnou dolů a usadí se na dně moře.
Sedimentace se využívá k oddělení vzájemně nerozpustných a nemísitelných složek směsi na základě rozdílné hustoty s pomocí gravitační síly. Nejprve se usazují částice s vyšší hustotou. Tato metoda může být použita k oddělování pevných složek směsí rozptýlených jak v kapalině, tak v plynu.
Provedení je opět jednoduché, stačí směs nechat dostatečně dlouho odstát do té doby, než se částice s větší hustotou usadí na dně. Pokud se nám nechce čekat, můžeme k urychlení usazování využít odstředivou sílu – v chemické laboratoři se využívá tzv. centrifuga (odstředivka). V domácnosti můžete podobný proces pozorovat například v pračce při ždímání prádla.
Sedimentace je běžný jev ve vodních prostředích, a můžeme ho pozorovat nejen na plážích, ale také v řekách, jezerech a oceánech. Tento proces také hraje důležitou roli při vytváření geologických vrstev a ukládání sedimentů na mořském dně.
Destilace
Lihoviny, které se prodávají v supermarketech jsou získávány průmyslovou destilací (Obr. 25). Destilace však není omezena pouze na výrobu lihovin, nachází také uplatnění při zpracování ropy a benzínu nebo při výrobě květové vody a esenciálních olejů destilací z bylinek. Destilaci volíme, když od sebe chceme oddělit dvě kapaliny.
Destilace je metoda oddělení složek směsi na základě jejich rozdílné teploty varu. Při této metodě se využívá toho, že jedna kapalina se ze směsi odpařuje už při nižší teplotě než ta druhá.
Při destilaci zahřejeme směs na teplotu odpovídající teplotě varu jedné ze složek směsi, která se v ten moment začne rychle vypařovat. Horké páry vzniklé vypařováním se postupně ochladí v chladiči, až zkapalní a vytečou z chladiče jako destilát. Při destilaci musíme udržovat stálou teplotu směsi, protože při jejím dalším zvyšování bychom mohli dosáhnout teploty varu i u druhé složky směsi a celý proces by byl k ničemu.
Krystalizace
Věděli jste, že pokud rozpustíte sůl ve vodě, tak ji můžete následně získat zpět do pevné podoby? Krystalizace přirozeně probíhá v přírodě, a to zejména ve slaných vodních plochách, jako jsou moře, laguny a solná jezera. Mořská voda je směs, která obsahuje především chlorid sodný (kuchyňská sůl – NaCl), potom další minerální soli a jiné látky. Postupným odpařováním vody dochází ke koncentraci soli v zbytkové kapalině a následné krystalizaci.
Krystalizace se využívá k oddělení pevné látky z homogenní směsi (roztoku) odpařením rozpouštědla nebo ochlazením horkého nasyceného roztoku. Dochází k vyloučení pevné složky v podobě krystalů. Pevná látka vykrystalizuje obvykle v čistější formě.
Sublimace
S pojmem sublimace, jste se mohli setkat ve spojení s typickou vlastností jodu. Na sublimaci opět narazíme i v běžném životě, a to u produktů, při jejichž výrobě byla použita – třeba lyofilizované ovoce (Obr. 26), kde se využívá právě při lyofilizaci – sušení mrazem. Voda při ní sublimuje z organického materiálu (například z ovoce) ve vakuu při teplotách od -50 °C do -100 °C. V další řadě se sublimace využívá ve farmacii k výrobě léčiv nebo k sušení biologického materiálu, dále v biotechnologii, kosmetice, a dokonce i v květinářství.
Sublimace je metoda oddělení pevné látky schopné sublimovat (tedy látky schopné přecházet z pevného skupenství přímo do plynného) ze směsi. Např. naftalen nebo chlorid amonný.
Princip této metody je opět jednoduchý – pevná látka se zahřívá a sublimuje. Následně se její páry ochlazením přemění znovu do pevného skupenství, a to zpravidla v čistější formě. Zpětný přechod látky z plynného do pevného skupenství potom nazýváme desublimací
Chemici využívají této skupenské přeměny k čištění látek – k oddělení látek, které jsou schopny sublimovat, od zbytku pevné směsi. Tento jev se pak většinou demonstruje právě na izolaci kofeinu z kávy.
Některé rostliny obsahují látky zvané alkaloidy. Jedná se o organické látky, které vznikají jako produkty metabolismu a ve velkém množství jsou většinou toxické a jedovaté. Některé díky silným účinkům na nervovou soustavu řadíme mezi drogy. Pro rostlinu plní funkci obrannou proti býložravcům a zároveň lákají opylovače. Z hlediska vlastností se jedná o látky nerozpustné ve vodě a snadno sublimující.
Mezi nejznámější alkaloidy patří kokain, nikotin, morfin a kofein, který je obsažen jak v kávě (semena kávovník), tak v čaji (čajové lístky čajovníku).
Animace – jak funguje sublimace
Sublimace kofeinu
Kofein je možné získat z rostlinného materiálu jeho sublimací (teplota sublimace kofeinu je 178 °C). Kofein z plynné fáze desublimuje na chladnějším povrchu, kde krystalizuje v podobě dlouhých jehlicovitých krystalů.
Do menší Petriho misky nasypejte jemně mletou kávu nebo v třecí misce rozetřený čaj. Materiál rozhrňte, aby tvořil tenkou vrstvu. Petriho misku pomalu zahřívejte, aby se vzorek vysušil. Jakmile začne být patrný vývoj bílých par, přikryjte Petriho misku větší Petriho miskou. Vrchní Petriho misku chlaďte kouskem ledu. Opatrně zahřívejte dalších přibližně 5 minut. Vzniklé krystalky kofeinu by měly být patrné pod mikroskopem.
Chromatografie
Vzpomeňte si, co se asi stane, když vám na papír, který je popsaný fixou nebo perem, kápne nějaká kapalina, třeba voda. V ten moment se text rozpije, stává se nečitelným a barva putuje na všechny směry. Právě na podobném principu funguje chromatografie. Chromatografie má velké možnosti využití. Používá se například na analýzu látek v krvi, analýzy látek v průmyslu či kriminalistice.
Chromatografie je metoda oddělování složek směsí na základě jejich rozdílné schopnosti vázat se ke dvěma látkám, s nimiž jsou ve styku. Těmto látkám říkáme fáze – nepohyblivá (stacionární) a pohyblivá (mobilní).
Při chromatografii vždy potřebujeme nosič, což je pevná látka (například křída nebo filtrační papír), které říkáme stacionární fáze (protože se nepohybuje) a rozpouštědlo, což je kapalná nebo plynná látka (například líh nebo voda), která se v průběhu chromatografie pohybuje a říkáme jí mobilní fáze.
Animace – jak funguje chromatografie
Není hnědá jako hnědá
Jaké barvy se nachází v hnědé fixe?
Na bílou křídu (stacionární fáze) nakreslete hnědým fixem (směs) asi 2 cm od okraje křídy kolem dokola asi 3 mm silný proužek. Do misky nalijte ethanol (mobilní fáze) do výše asi 1,5 cm a postavíme do něj křídu proužkem dolů. Pozorujeme.
Směs s rozpouštědlem prosakuje dál pevnou složkou (křídou), ale každá složka roztoku se přes stacionární fázi pohybuje odlišnou rychlostí. Výsledkem je, že částice jednotlivých složek směsi se ve stacionární fázi zastaví v odlišných bodech, a tím dojde k jejich oddělení na odlišných místech.
Extrakce
Jednou z běžných a v praxi často používaných metod oddělování vybraných složek ze směsí je extrakce. Díky ní můžeme například oddělit směs cukru a písku pouhým přilitím vody – cukr se ve vodě rozpouští, písek nikoliv. Na tomto jednoduchém principu je založena extrakce. Extrakce se běžně používají při zpracování tuků a olejů nebo třeba přírodních barviv. Její využití nalézáme také při kontrole čistoty vod nebo při odstranění kofeinu z kávy.
Mnohé směsi jsou tvořeny složkami, z nichž se některé rozpouští v určitém rozpouštědle, zatímco ostatní nikoliv. Složka tak přechází ze směsi látek v kapalném či tuhém skupenství do jiné kapalné fáze (rozpouštědla), kde je více rozpustná. Extrahovat lze jak látky pevné, tak i kapalné.
Extrakce se využívá při oddělování pevných (popř. kapalných) složek směsi na základě rozdílné rozpustnosti v určitém rozpouštědle, popřípadě směsi rozpouštědel.
Kofein se dá, i ve školních podmínkách, izolovat v poměrně vysokém výtěžku přímo z kávy pomocí extrakce. Využívá se k tomu následujícího postupu. Mletá káva se zalije vodou, čímž dojde k vylouhování kofeinu do vody. Následně se pevný podíl oddělí a výluh kávy se převede do dělicí nálevky. Do této dělicí nálevky se následně přidá chloroform a třepáním se vytvoří emulze, ve které přejde kofein z vody do chloroformu. Emulze se ponechá oddělit a z dělicí nálevky se vypustí roztok kofeinu v chloroformu. Ten se následně nechá odpařit, až dojde k vyloučení pevného kofeinu.