Formuláře v Umbracu. Co všechno umí a k čemu je lze použít?

Pomocí Umbraco formulářů můžete získávat různé vstupy od návštěvníků vašeho webu. Potřebujete na web umístit dotazník či kontaktní formulář? Plánujete akci, na kterou se účastníci musí na webu registrovat? Nejen k tomu vám mohou posloužit formuláře v Umbracu. Modul pro tvorbu formulářů vám do Umbraca přidáme na vyžádání.

17. 5. 2023

Bez popisku

Umbraco formuláře jsou velmi podobné formulářům Microsoft Forms či Google Forms. Přestože nepokrývají zcela všechny jejich funkcionality, jejich výhodou je to, že jsou provázány s infrastrukturou Umbraca a dalšími systémy na MU. Co to pro vás znamená? Díky tomu je můžete využít např. i pro registraci na událost, nákup z Obchodního centra nebo přihlášení k newsletteru. Jejich jednoduchý vizuál odpovídá jednotnému univerzitnímu designu, takže zapadnou do vašeho webu. 

Pojďme se nyní podívat na 5 základních typů použití Umbraco formulářů. Přiblížíme vám, jakými funkcemi a rozšířeními disponují, a ukážeme si i konkrétní příklady na univerzitních webech.

Dotazník 

Ať už děláte průzkum pomocí dotazníkového šetření, nebo chcete sesbírat zpětnou vazbu k vaší službě či proběhlé akci, Umbraco formuláře jsou pro tyto účely vhodným řešením. V těchto případech si vystačíte s jejich základním modulem. Ten disponuje podobnými typy otázek a nastaveními jako již zmíněné formuláře Microsoftu či Googlu. Ukažme si, jaké hlavní funkce zahrnuje.

Jaké funkce má základní modul Umbraco formulářů?

  • 14 typů otázek – modul vám umožňuje vybrat si z různých typů otázek stručná odpověď, odstavec, výběr jedné možnosti, výběr z více možností, seřazení možností, nahrání souboru a další
  • rozlišení povinných a nepovinných otázek
  • členění formuláře – otázky můžete rozdělit do sekcí či stránek, což vám umožní přehlednější a strukturovanější prezentaci dotazníku
  • omezení opakovaného odeslání předejděte duplicitním odpovědím od stejného uživatele tím, že nastavíte možnost nepovolit opětovné odeslání
  • e-mailové notifikace – po odeslání formuláře dostane uživatel potvrzovací e-mail a správci bude zasláno oznámení o novém vyplnění 
  • přístup k výsledkům v administraci Umbraca, možnost exportu dat do Excelu 
  • možnost vytvoření vícejazyčného formuláře

Některé pokročilé funkce však zatím nejsou k dispozici, jako například nastavení návaznosti otázek na základě předešlých odpovědí či některé složitější typy otázek (např. matice). Na vylepšování a rozšiřování funkcionalit nicméně průběžně pracujeme.

Jak vypadá reálné použití Umbraco formuláře, si můžete prohlédnout např. na webu Udržitelnosti MU, kde jsme ho použili pro dotazníkové šetření: Jak jste v loňském roce dojížděli do práce?. Ke sběru zpětné vazby využívá stránkovaný formulář např. web BBMRI: Dotazník spokojenosti uživatelů biobank v rámci uzlu BBMRI.cz.

Kontaktní formulář

Základní modul formulářů je vhodný i pro tvorbu vlastního kontaktního formuláře, který slouží k přijímání dotazů, připomínek nebo např. projevení zájmu o nabízené služby. Ve formuláři snadno vytvoříte kolonky pro vyplnění požadovaných údajů. Jestliže hledáte inspiraci, klasický kontaktní formulář najdete např. na webu veletrhu JobChallenge. Další dva formuláře určené k zasílání dotazů a sdílení nápadů či tipů jsou součástí webu Udržitenosti MU.

V Umbracu je mezi běžnými komponentami ihned dostupný také předpřipravený Kontaktní formulář. Tato samostatná komponenta nabízí již předpřipravený formulář s položkami Jméno, E-mail a Zpráva. Tento formulář však nelze upravovat či rozšiřovat. Ukázku si můžete prohlédnout na našem webu WebCentra.

Formulář pro přihlášení na akci

Pokud organizujete jednorázovou akci nebo pravidelně pořádáte kurzy či přednášky, na které vyžadujete předem registraci účastníků na webu, existuje pro vás ideální řešení. V závislosti na specifických požadavcích na funkcionality můžeme rozlišit následující tři typy registračních formulářů.

Jednoduchý formulář pro sběr základních údajů o registrovaných

Stačí vám pro registraci na akci pouze získat základní údaje o účastnících (jméno, e-mail apod.) a nepotřebujete od formuláře nic víc? V tom případě si vystačíte se základním modulem formuláře, stejně jako v případě tvorby dotazníku nebo kontaktního formuláře.

Příkladem použití je registrace na setkání absolventů MU Alumni Reunion, kde je formulář umístěný v pop-up okně, nebo např. registrace na konferenci Science for Society.

Komplexní registrační formulář

Pro události vyžadující pokročilejší registraci se nejčastěji využívá základní modul rozšířený o funkce pro registraci na akci. Tím získáte řadu dalších funkcionalit, jako je omezení kapacity akce nebo umožnění přihlášení náhradníků. Díky e-mailovým notifikacím, které si dopředu vytvoříte, můžete také automatizovat základní komunikaci s účastníky.

Formulář lze vložit na samostatnou stránku, do vyskakovacího okna nebo přímo do detailu akce v kalendáři. 

Co vám umožní rozšíření pro registrace?

  • nastavit kapacitu události (která nemusí být viditelná na webu)
  • umožnit přihlašování náhradníků, pokud je kapacita akce naplněna
  • povolit odhlašování z akce
  • nastavit automatické notifikační e-maily (potvrzení o registraci, potvrzení o odhlášení z akce, oznámení náhradníkovi o zařazení a další notifikace ve zvoleném termínu)
  • získávat notifikace pro správce (oznámení o novém účastníkovi, oznámení o odhlášení účastníka)
  • pozastavit registraci
  • nastavit termín otevření a uzavření registrace a termín, do kdy je možné se odhlásit
  • zrušit přihlášení administrátorem

Na registrační formulář se můžete podívat v detailech workshopů Ústřední knihovny FF v kalendáři akcí. Aktuálně například přihláška na workshop Jak na plackovač.

Registrační formulář provázaný s platbou v Obchodním centru MU

Je akce, kterou organizujete, placená a bude mít svůj balíček v Obchodním centru MU? V této situaci se vám bude hodit základní formulář rozšířený o funkce pro registraci na akci, který navíc umožňuje propojení s OC MU. Kromě výše uvedených funkcí přibydou následující funkcionality:

Rozšíření pro propojení s OC MU

  • Formulář obsahuje informace o ceně události.
  • Po odeslání formuláře je uživatel ihned přesměrován do OC, kde provede platbu.
  • Uživatel obdrží notifikaci o založené objednávce v OC s odkazem do OC pro případné pozdější provedení platby. Dále obdrží i notifikaci o přijaté platbě. 
  • Údaje z formuláře na webu mohou být automaticky přeneseny do objednávky v OC, aby je uživatel nemusel vyplňovat znovu.
  • Přímo v Umbracu je možné sledovat údaje o registracích a stavu plateb. 

Příkladem je přihláška na Letní příměstský tábor MjUNI, kde na registraci na webu navazuje platba účastnického poplatku v Obchodním centru MU.

Kvízy

Umbraco formuláře mají také rozšíření pro vytváření interaktivních kvízů, kde je potřeba oproti běžným formulářům vyhodnocovat správné odpovědi. Toto rozšíření tedy disponuje několika funkcemi, které jsou specificky navrženy právě pro kvízy.

Co nabízí rozšíření pro kvízy?

  • Okamžité vyhodnocení – ihned po dokončení kvízu (odeslání formuláře) dojde k vyhodnocení a zobrazí se přednastavené správné odpovědi.
  • Komentáře k odpovědím – máte možnost nastavit komentáře ke správným či špatným odpovědím. Komentáře se zobrazí při vyhodnocení.
  • Zpětná vazba – můžete definovat zpětnou vazbu dle dosaženého skóre. Daný text se zobrazí opět ihned po dokončení kvízu.

Rozšíření pro kvízy aktivně využívá platforma MjUNIon se vzdělávacím obsahem pro děti. Kvízy jsou součástí každého z témat a slouží jako finální krok pro ověření získaných znalostí. Podívejte se na příklady kvízů k tématům Božská Indie nebo Plavba mezi pomeranči aneb Fyzici si hrají s vodou.

Odběr newsletteru

Pokud pravidelně vytváříte a rozesíláte newsletter, je důležité umožnit cílové skupině přihlášení k jeho odběru. Políčko pro zadání e-mailu pro odběr novinek je dobré umístit na váš web, případně lze možnost odběru newsletteru přidat např. i jako součást registračního formuláře. V případě, že rozesíláte různé varianty newsletteru různým cílovým skupinám, je potřeba použít základní modul Umbraco formulářů s rozšířením pro newslettery. Odběr novinek pak na webu může vypadat například tak, jako na webu Centra pro transfer technologií.

Jak formuláře vložit na web

Zjistili jste, že by se vám formuláře hodily pro váš web? Napište nám na webcentrum@ics.muni.cz, který typ formuláře potřebujete, a modul s potřebnými rozšířeními vám na web přidáme.

Uživatelské prostředí pro tvorbu Umbraco formulářů pro vás nemusí být tak intuitivní, jako některé jiné nástroje. Pokud se ale s prostředím krátce seznámíte, jednoduché formuláře si zvládnete vytvořit samostatně. U komplikovanějších registračních formulářů vám s nastavením všeho potřebného pomůžeme. Návody k některým nastavením také najdete na stránce Uživatelské formuláře

Máte tip na nějakou užitečnou funkci, která vám ve formulářích chybí? Informujte nás o tom a možná budeme moci formuláře o tuto funkci rozšířit. 


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info