Kde získat kvalitní fotky pro web?

Jednotný vizuální styl je společný pro všechny weby na MU vytvářené v Umbracu. Svůj web ale můžete odlišit a oživit vhodnými doprovodnými fotografiemi, obrázky či grafikou. Nemáte k dispozici žádné vlastní? Poradíme vám, kde je získat.

25. 7. 2022

Bez popisku

Zdroje fotek

1. Univerzitní či fakultní fotky

Pokud máte zájem o fotky z univerzitního prostředí, kontaktujte Martina Komendu nebo oddělení pro vnější vztahy na vaší fakultě. Podívat se také můžete do Digitální knihovny fotografií MU, kde najdete mimo jiné složku fotografií z jednotlivých fakult, které jsou vhodné pro markeginové účely.

2. Fotky Brna

Pořádáte konferenci či kongres a potřebovali byste pěkné fotky pro prezentaci Brna? Kontaktujte nás a zpřístupníme vám fotky, které nám postkytlo TIC Brno.

3. Free fotobanky a databáze

Jako ilustrační fotky můžete využít obrázky a grafiku z fotobank, které poskytují obrázky zdarma. Vyzkoušejte například některou z těchto:

Free fotobank samozřejmě existuje více, tyto tři ale doporučujeme. Z hlediska nabídky fotek a z hlediska bezpečnosti patří podle nás mezi ty nejlepší.

4. Fotobanka Shutterstock

Nenašli jste žádnou vhodnou fotku ve free fotobance? Vyberte si fotku na Shutterstocku. Jednu nebo dvě fotky vám rádi zakoupíme. Naše licence je ale omezená, takže požadavkům na větší objemy fotek bohužel nemůžeme vyhovět.

5. Nafoťte si vlastní fotky

Vlastní autentické fotky jsou vždy nejlepší. Vyrazte s foťákem do terénu nebo se domluvte s kolegou, který rád fotí.

Jestliže potřebujete nafotit nové fotografie, můžete také zkusit kontaktovat některého z fotografů, se kterými má dobrou zkušenost oddělení vnějších vztahů na Filozofické fakultě:

Martin Kopáček | kopacek@phil.muni.cz
Jitka Janů | januj@mail.muni.cz
Radek Kubák | 426056@mail.muni.cz
Petra Kozlová | 427633@mail.muni.cz
Jan Nepovím | nepovim.jan@gmail.com

Mohu používat fotky stažené internetu?

Ne. Obrázky, které najdete v obrázkové databázi Googlu, na sociálních sítích apod. nedoporučujeme používat, a to ani s uvedením zdroje. Pokud k těmto obrázkům nemáte licenci či svolení autora, nemáte právo je použít.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info